bootstrap buttons

Danast 100 jaar vrouwen kiesrecht in Nederland drieluikDE ELISABETH STROUVEN BANK    

MIJN UITGANGSPUNT VOOR HET ONTWERP

Het maatschappelijke met het kunstzinnige verbinden. Een beeldende boodschap /visie, een kleurrijk statement ‘en public’, waarbij ik de bank een speelse en lichte uitstraling wilde geven, zodat mensen er blij van worden, verwonderd worden, zelf creatieve en symbolische betekenissen zien of maken.
 En dat middels een Social Sofa, een super mooi concept.

SPAANS MOZAÏEK

Aangezien het ontwerp in mozaïek uitgevoerd zou worden, gingen mijn gedachten naar de Spaanse overheersing waar Elisabeth een groot deel van haar leven mee te maken heeft gehad. En dus voor mij ook logisch de link te leggen met het Spaanse mozaïek en zo dus het geheel een creatief Spaans tintje mee te willen geven. Dat past wel in de stad Maastricht. Vanwege de diversiteit aan onderwerpen heb ik bewust gekozen voor een beperkt aantal kleuren én het totale ontwerp zo grafisch en abstract mogelijk willen weergeven, hetgeen het Spaanse tintje weer ten goede komt.

DE VORM

Het is een logische voortzetting van de stoelen die ik een aantal jaren geleden i.s.m. Mattanja Coehoorn voor het Elisabeth Strouven Fonds heb ontworpen, maar nu vertaald naar mozaïek. De basis daarvan was (uitgaande van hun logo) het pentagram / vijfhoek en de gulden snede spiraal. 

SYMBOLIEK

Het is een speelse en vrolijke bank geworden met veel symboliek. Een organisch spel van vijfhoeken en spiralen waarin zowel Elisabeth Strouven zelf als alle aandachtsgebieden en kernwaarden van het Elisabeth Strouven Fonds hun plek in het geheel hebben. 
Zo is elke vijfhoek een individu, of een groep van individuen. Ze werken met hart en ziel samen binnen één van de aandachtsgebieden waar het Elisabeth Strouven Fonds voor staat:
- Sociaal Maatschappelijk
- Kunst & Cultuur
- Natuur & Landschap

En alles is met elkaar verbonden in de vorm van:
- Een bonte verscheidenheid aan kleine gemeenschappen van waaruit helpende handen worden uitgereikt
- Een Spaans theater kostuum met ogen (de zijkanten)
- Een theatermasker(voorkant-zitting-voorkant rug), van waaruit bomen groeien in de vorm van spiralen, en spiralen weer overgaan in muzieknoten (achterkant rug)
- Bloemen
- De paarse tinten; een verwijzing naar de stoel van Elisabeth
- ....En natuurlijk de handen en de rode draad 

VERBINDENDE ELEMENTEN ZIJN:

- Een ‘rode draad’ / een ‘levensader’ middels een afwisselend rode en geblokte lijn die de verbinding maken tussen alle groepen in de samenleving. De kleur rood staat voor de energie, de stroom, de flow, de focus

- Handen; Helpende handen, reikende handen, gevende handen, handen die  verbinding zoeken én vele handen maken licht werk

- Vijfhoeken en cirkels van vijfhoeken (groepen in de samenleving) die elkaar raken.


OPBOUW VAN HET ONTWERP

DE VERSCHILLENDE ELEMENTEN BELICHT

ELISABETH

Links zie je de vijfhoeken geplaats in een cirkel.
Het staat voor:
- een medaillon voor Elisabeth
- de bron, de kleine gemeenschap waarin Elisabeth leefde en werkte.
- de samenleving waarin zij leefde, netwerk.

De hand links is van haar en reikt naar iedereen en naar God.
Het ene rode pentagram in de cirkel verwijst naar haar en omgedraaid is het een soort kroon (ode aan haar).
Zij geeft haar energie aan de hulpbehoevende medemens (hand aan het bed). De hulpbehoevende mens is uniek (kroon op het bed). Als hij/zij genezen is, aandacht heeft gehad, kan hij/zij ook weer functioneren en de liefde en energie doorgeven aan de wereld (rode en donker geblokte draad ). Zelf weer de helpende hand worden in de gemeenschap (Cirkel van vijfhoeken boven het bed met in het midden het logo van het ESF.)
De Bloemen staan voor positieve aandacht, zijn helend, brengen vreugde en geven energie naar jezelf én aan de ander.  

MENS ONDER MEDEMENS

Dit is één van de kernwaarden van het Elisabeth Strouven Fonds en staat voor: Gericht zijn op de ander, ongeacht achtergrond, afkomst, geaardheid of religie, zodat de samenleving goed kan functioneren en leefbaar is voor iedereen.

Dit symbool moest hier wel groots worden weergegeven, omdat het ook zo tekenend was voor de vrouw Elisabeth én het ook op de stoel van Elisabeth haar staat. Hoe mooi is de verbinding.

Dat is ook waarom we voor de kleur paars hebben gekozen. Bij het ESF heeft alleen déze van de vijf stoelen de kleur paars (een link naar het logo, waarvan één blaadje een andere kleur heeft).Danast, Social Sofa, mozaiëk, Elisabeth Strouven Fonds, stadswapen Maastricht
Danast, Social Sofa, mozaiëk, Elisabeth Strouven Fonds, Danast Design, Danast Ontwerpbureau, Gaudi, mens onder de medemens

OPEN SAMENLEVING & COMPASSIE

Links zie je de vijfhoeken geplaats met een open einde en een verbindingslijn.
Het lijkt bijna een 'Spaans' kostuum...een vrije link naar het aandachtsgebied van Kunst & Cultuur. 
In het midden zijn het 3 ogen... (zien en kijken waar een helpende of begeleidende hand nodig is...aandachtsgebied sociaal maatschappelijk).
Onder het oog in het midden lijkt de vorm op een insect met rode facetogen dat onder juste omstandigheden een vlinder wordt ...transformatie (aandachtsgebied Natuur & Landschap).
De vlinder verwijst ook naar projecten die het ESF ondersteunt. 

Rechts is de kernwaarde 'Mededogen steun en betrokkenheid' (de omarming van de 2 witte spiralen met de 2 rode) verwerkt in een van de blaadjes van het logo van het ESF met aan de bovenzijde weer de twee handen. Dit beeld volgt de ronding van de armleuning....zachtheid.

CULTUUR & GROEI 

Links zie je plant / boom / gulden snede spiralen (Natuur& Landschap) die over gaat in een solsleutel (Kunst & Cultuur) . De rode lijn is de levensader (verbinding) en stroomt ook door het hart (Kernwaarde 'Vriendelijkheid'). Alles wat liefde en aandacht krijgt groeit op een natuurlijke wijze, gaat met de stroom mee. Natuur en Cultuur lopen vloeiend in elkaar over en verbinden zich aan de achterzijde van de sofa met de stad Maastricht (stadswapen). 

Rechts. Het Elisabeth Strouven Fonds staat aan de basis van veel projecten op Sociaal Maatschappelijk, Kunst & Cultuur Natuur & Landschap gebied Het is de levensader, de verbinding, het hart, de ondersteunende hand, de helpende hand, de uitgestoken hand. Dit staat op de achterzijde van de sofa en raakt weer de boom/plant aan de voorzijde.  


Danast, Social Sofa, mozaiëk, Elisabeth Strouven Fonds, Danast Design, Danast Ontwerpbureau, Gaudi, gulden snede
Danast, Social Sofa, mozaiëk, Elisabeth Strouven Fonds, Danast Design, Danast Ontwerpbureau, Gaudi, gulden snede
Danast, Social Sofa, mozaiëk, Elisabeth Strouven Fonds, Danast Design, Danast Ontwerpbureau, Gaudi, pentagram

'THEATRALE' KIJK OP DE SAMENLEVING

Vanuit het eerste deel van het ontwerp met het bed (zorg) loopt een verbinding naar het theater. Het lijkt op een theaterkostuum dat ontstaat uit 2 blaadjes van het logo van ESF. 
Daarboven is een heel netwerk van pentagramcircels die als tandwielen in elkaar vallen en elkaar in beweging zetten. Het zijn allemaal groepen vanuit de samenleving met verschillende aandachtsgebieden.
De eerste twee cirkels in het rood, werken als ogen en/of masker. Door het 'kostuum' loopt de levensader en komt uit in een cirkel dat als een mond / spreekbuis dient van het tweede masker. Dat masker (ook weer groepen in de samenleving) draagt een bril, waarvan de armen (zijtak van de levensader) uitkomt in weer andere groepen van de samenleving met ook hier weer helpende handen, zowel sociaal maatschappelijk (zorg) als cultureel (theater) . Ze worden o.a. gevoed door een tak van de tevensader via arm van de bril en geven hun energie weer door.
De bril heeft hier ook de betekenis van: Door een theaterbril naar de samenleving kijken.
De hoofdader gaat vertikaal door de 'neus' naar het brein. Uit het creatieve brein, ontspruiten nieuwe ideeën. Het hart spreekt. Vele handen maken licht werk. Bomen groeien tot in de hemel.En kinderen spelen weer in de natuur.

Samen met Mattanja Coehoorn (links) de bank uitproberen en super blij.


ADRES

Dorpsstraat 37
6267AA Cadier en Keer
Email: info@danast.com
Tel. +31 (0)6 22290985