bootstrap carousel

Danast 100 jaar vrouwen kiesrecht in Nederland drieluik


NAKUPENDA MALAIKA    

 I love you Angel

1919-2019 100 Jaar Vrouwenkiesrecht

Een ode aan alle (onbekende) vrouwen en moeders. Een ode aan al die vrouwen die op eigen wijze hun steentje hebben bijgedragen aan de vrijheid en onafhankelijkheid van de vrouw. Zich ontdaan hebben van hun keurslijf/korset. 

Een ode voor de vrouwen die ook nog in deze tijd oog hebben voor de vrouwen in die landen waar nog heel veel werk is te verzetten voordat ook zij hun vrijheid hebben. 

Heb lief, blijf krachtig, krijg vleugels en verbind.


HET VERHAAL ACHTER HET DRIELUIK


Het drieluik, een ‘vrouwenbijbel’, is mede geïnspireerd door de plaats waar de expositie plaats vindt:
de kloosterbibliotheek in Wittem (L).

De titel is uit het Swahili. Ik wil verder kijken dan alleen Nederland.
Álle vrouwen zijn engelen :-)

Links en rechts zie je de gordijnen van het theater (wereldtoneel) geopend. De voorstelling is begonnen.

Danast-110 jaar vrouwen kiesrecht nakupenda Malaïka-midden betekenis

PANEEL MIDDEN

- DE VROUW UIT DE 'BETERE/HOGERE' KRINGEN. Zij had dankzij haar niet werkende positie de eerste mogelijkheid zich verder te ontwikkelen op intellectueel niveau. Door haar strijd is de basis gelegd voor de mogelijkheid tot verdere ontplooiing van de vrouw in alle gelederen. Vandaar de boezem als een gezicht van een uil…wijsheid.

- DE BOOM staat voor alle andere vrouwen van moeder aarde en voor de mooie natuur van de vrouw (naakt/open). De vleugels maken het mythologisch.  

- DE SCHOMMEL. Aan de boom hangt een andere moeder: het prehistorische beeld van Venus van Willendorf (nana) op de schommel. Dat is de speelzin die de vrouw kracht geeft.

- DE BABY'S. Beide vrouwen dragen een kind/ziel in zich. Ze zijn ‘omlijnd’ met een ketting. De ketting verwijst naar de huidige abortuswetgeving die weer ter discussie wordt gesteld. Vrouwen moeten opnieuw hun bevochte rechten bevechten (in mijn ogen waanzin!).

- HET VAANDEL is een link naar de vaandels van de suffragettes en de dolle mina uitspraak: Baas In Eigen Buik. Hierin staat mijn eigen baarmoeder/vleesboom als een Sfinx een Mona Lisa.

- DE VOGEL beneden staat voor mijzelf: Ik ben een vrije vogel, kan zeggen wat ik denk, doen wat ik wil, dankzij de historische vrouwen!

- DE SLANG. Het geheel is omkaderd met een geel-rood gestreepte baan als een slang met als hoofd de bokshandschoenen in hartvorm. De slang, het kwaad wordt op liefdevolle wijze verslagen (daadkracht/sterkte van vrouwen). 

- DE VEER rechts met roze hart staat voor de de liefdevolle veerkracht van vrouwen.

- DE ACHTERGROND links (blauw) en rechts (groen) is een dessin van het vrouwenteken. A.h.w. een stembiljet met de keuze voor en vrouw. 

Danast 100 jaar vrouwen kiesrecht in Nederland linker paneel van drieluik

PANEEL LINKS


- DE DONKERE ACHTERGROND. Dit is het 'gordijn van het theater/wereldtoneel. Opgebouwd uit het dessin van het vrouwenteken....alles 'ademt' hier vrouw ;-)

- DE BLAUWE ACHTERGROND is het vrouwenteken-dessin dat doorloopt in het middenstuk.
Hier is het tevens een water/rivier: Er is veel water door de Maas moeten stromen, voordat de vrouwen als gelijke werden gezien. En nog.....

- DE BRUG staat voor de vrouwelijke bruggenbouwers.

- DRIE 'POTTEN' Er zijn drie ‘potten’ Twee daarvan zijn a.h.w. ‘prehistorie’/gevonden.

- POT BENEDEN. De onderste is een stembus met de afbeelding van Aletta Jacobs (1854-1929). Zij is de eerste vrouwelijk arts in Nederland die zich inzette voor het kiesrecht voor vrouwen. Tevens deelde zij in haar werkzame leven als arts veel gratis condooms uit, (verwijzing naar het abortusrecht eerder genoemd).

- POT MIDDEN. De middelste is een pot met geld met daarop de afbeelding van Wilhelmina Drucker (1847-1925). Zij is de Godmother van de Dolle Mina’s (‘Baas in eigen buik’ ook weer een verwijzing naar het abortusrecht eerder genoemd). Zij was een bastaarddochter die geen erfenis kreeg, terwijl haar bastaardbroer dat wel kreeg. Door naar de rechter te stappen kreeg ze haar gelijk en werd zij voor de rest van haar leven financieel onafhankelijk. De ‘vrije’ tijd gebruikte ze om feministische boeken te schrijven.

- POT BOVEN. De bovenste ‘pot’ is een oogbol. Door geschiedenisboeken te lezen en te kijken leren we en kunnen we ons verder ontwikkelen.

De oogbol betekent ook: “Ik zie jou”, “ik zie de ander” Empathisch vermogen dat onontbeerlijk is in het leven.

- De VOGEL. Op de oogbol zit een ‘rare vogel’, een vreemde vogel. Deze vogel kan ik zelf zijn, kan ook de medelander uit een ver oord zijn die kijkt hoe wij vrouwen het hier in Nederland allemaal doen. Daarover gaat het paneel rechts.  

Danast 100 jaar vrouwen kiesrecht in Nederland linker paneel van drieluik

PANEEL RECHTS

- DE VOGELS.  ‘Rare vogels’, vreemde vogels of zijn het vliegende tapijten....? 
Deze vogels staan voor vrouwen uit verre oorden. Vrouwen die in hun land nog niet zo vrij kunnen of mogen zijn als wij.
Vrouwen die zich ook van hun keurslijf willen bevrijden. 

Doordat de wereld steeds zichtbaarder/transparanter wordt, mede door tv en het internet, zien zij ook hoe wij vrouwen hier in het westen (Nederland) meer vrijheid en mogelijkheden hebben. De ‘vogel’ boven vliegt doelbewust naar een stemhokje, hopend dat te mogen kleuren en te kiezen voor vrouwen. Vrouwen moeten elkaar steunen, verbinden over grenzen heen.


- TOETSENBORD. De groene achtergrond is opgebouwd uit het vrouwenteken met de toetsen van een oud typemachine. Elke letter staat voor alle onbekende vrouwen van over de hele wereld die hun steentje hebben bijgedragen aan de vrouwenstrijd. Het staat voor alle literatuur en andere geschriften die nodig waren en zijn voor de vooruitgang van en gelijkwaardigheid voor alle vrouwen.


- GESLUIERDE VROUW. De vrouw is gesluierd door de vogel (one day I fly away...) en met het dessin van het vrouwenteken als een ‘monddoekje’. De vrouw staat symbool voor vrouwen uit al die landen buiten Nederland die hunkeren naar gelijkwaardigheid, stemrecht en vrije keuze. Ook daar zijn bruggenbouwers en kijken over hun eigen grens heen.

- DE GEEL-RODE KADERS. Door de gouden knop met kwast worden de geel rode lijnen als een ritssluiting die zich geopend heeft. De vrouw wordt zichtbaar en zij kan zelf ook meer zien.


Danast-Design-100 jaar Vrouwenkiesrecht in Nederland


DE UITVOERING

Het drieluik is tevens een boek. The Holy Bible voor vrouwen :-)

De buitenkant is gemaakt van een oude kleurloze step-in/korset en bandjes. Het staat voor het keurslijf waar de vrouwen/moeders zich vroeger in bevonden. Het contrast met de binnenkant is groot. Het leven kan zoveel kleurrijker en levendiger zijn, door je te ontdoen van al die opgelegde regels. Door te openen komt de kleur naar boven, je stelt je open voor het andere, laat je verrassen en speelt met de kleurrijke mogelijkheden.


Heb lief, blijf krachtig, krijg vleugels en verbind.


Danast Design 100 jaar Vrouwen Kiesrecht Nederland


ADRES

Dorpsstraat 37
6267AA Cadier en Keer
Email: info@danast.com
Tel. +31 (0)6 22290985