Mobirise

Danast 100 jaar vrouwen kiesrecht in Nederland drieluik


ONSCHATBAAR    

EEN BIJZONDERE AFSCHEIDSDOOS
2023

In opdracht van de Natuur en Milieu Federatie Limburg heb ik een speciale afscheidsdoos ontworpen.
Deze wordt als cadeau aangeboden aan een medewerker die door zijn jarenlange inzet en kennisbijdrage van onschatbare waarde was voor zowel NMFL als de natuur.

Het ontwerp is een verbeelding van de waarden en visie waar NMFL voor staat en een ode aan de ontvanger
die vele jaren met hart en ziel heeft mee geholpen deze visie te verwezenlijken:
Ecologische Duurzaamheid in Limburg.

De doos is zo ontworpen dat deze door collega's gevuld wordt met persoonlijke cadeaus en herinneringen
Zo wordt de onschatbare waarde van de ontvanger vertaald in een heuse schatkist, voorzien van een zegel met een Limburgs tintje, het nachtegaaltje.ONTWERPPROCES

Een beknopte beschrijving van het ontwerpproces en de symboliek van het ontwerp

DE VORM

Waar laat je zo'n afscheidscadeau als alle feestelijkheden voorbij zijn en je het thuis een plek moet geven? Duidelijk voor iedereen als een schatkist op  het dressoir, of wil je het liever voor jezelf bewaren en het af en toe uit de kast kunnen pakken wanneer je wilt terugkijken?
Deze afweging was de reden waarom ik naar een combinatie heb gezocht, waar beide opties mogelijk zijn.
Die combinatie heb ik gecreëerd door de vorm van een boek te kiezen, die bij het openslaan zowel links als rechts een opbergruimte heeft.

En natuurlijk kan een boektitel dan niet ontbreken. 
ONSCHATBAAR
Een betere titel kon ik niet bedenken.

DE ZEGEL

Om het geheel nog een waardiger uiterlijk te geven heb ik een zegel ontworpen met de naam Natuur en Milieu Federatie Limburg met in het midden het logo en daarbij een typisch Limburgs beeld: het nachtegaaltje. 

GRAFISCH ONTWERP

Hoe is het ontwerp tot stand gekomen en wat betekent het alemaal:
het hart dat symbool staat voor de intrinsieke drive, de zeshoeken en handen die symbool staan voor de vele organisaties die aangesloten zijn bij de Natuur en Milieu Federatie Limburg en enorm veel werk verzetten.

Danast-110 jaar vrouwen kiesrecht nakupenda Malaïka-midden betekenis

HONINGRAAT

Als basis voor het ontwerp heb ik gezocht naar een mooi natuurproduct dat een symbool is voor de verschillende doelstellingen waar de Natuur en Milieu Federatie Limburg voor staat. Ik kies voor de honingraat oftewel de zeshoek. 


Het symboliseert onder andere alle organisaties die aangesloten zijn bij NMFL. Soms zijn ze heel geordend (ruimtelijke ordening), soms is het een spel van zeshoeken dat min of meer organisch ontstaat, maar die wel allemaal staan voor de visie. (Het grote zit ook in het kleine). Deze zeshoeken vind je op allerlei plekken.


De zeshoek staat tevens symbool voor hoe alle mensen, die in verbinding staan met de Natuur en Milieu Federatie Limburg, als bezige bijen samenwerken om een wereld te creëren die in balans is voor mens en natuur.


RUG

De rug van het boek (de ruggengraat) is het water (de Maas en andere watertjes).
Het woord ‘onschatbaar’ staat voor:
- De medewerker, die het cadeau krijgt
- De organisatie NMFL
- De natuur in het algemeen

Op de ’T' staat het nachtegaaltje. De ‘O' is een bloem gemaakt van (12) zeshoeken met daarmee verbonden handen met hartjes die uitsteken naar het logo, de organisatie NMFL. De medewerker heeft de organisatie veel gegeven en geeft ook weer door. Tegelijkertijd stroomt het water door uw handen. Dit staat voor zachtheid, kwetsbaarheid en bewustzijn van de waarde van het water. Door de kronkelende lijnen te laten overlappen ontstaat als het ware nieuw DNA, (groei, bewustzijn) waar hij/zij een belangrijke bijdrage aan hebt geleverd.

VOORKANT

De rug, de Maas loopt door het midden van Limburg, waarvan aan de voor- en achterzijde van het boek de contouren zichtbaar zijn. En Limburg ligt weer in de begrenzing van de cirkel van de wereldbol.

De voorzijde van het boek staat voor het all-inclusief denken en handelen, waardoor biodiversiteit, ecologisch evenwicht en een geweldige wereld ontstaat waar je blij van wordt.

In het Limburgse deel heb ik o.a. de schors van een boom verwerkt en een steen met beginnend leven. Het werkt als een landkaart of als een van grote hoogte genomen luchtopname.
Door met de zeshoeken (die vanuit de grote bloem op de rug ontstaan) te spelen creëer je een binnenwater.
In twee zeshoeken zie je zaadjes, staat ook voor het begin van groei.
De kleine handjes werken zowel binnen als buiten Limburg. De inspanningen van NMFL-leden werken naar twee kanten. De kleine handjes zien er ook uit als een ‘duizendpoot’….
In de grote handen rechts zijn, heel zacht, zeshoeken zichtbaar als een deel van limburg en het water, de rivier. In de palm zit een walnoot in de vorm van een hartje (de natuur geeft zelf al heel veel liefde) Ze geven door en verwijzen naar de binnenkant van de doos/schatkist) De twee handen staan hier symbool zowel voor de medewerker die veel heeft gegeven als voor NMFL die de medewerker wil eren met dit cadeau.
En de bezige bijtjes vliegen vrolijk rond.

ACHTERKANT

De achterzijde staat in het teken van de landbouw- en energietransitie.
Het groene deel beneden staat symbool voor de landbouwtransitie. Een ‘monotoon’ tarweveld, waar organisaties wel aan het werk zijn om een omslag te maken met behulp van NMFL (de hand met hart en ziel) en dan gaat de zon weer schijnen en wordt de natuur weer blij.

In het deel boven zijn in de aarde zonnepanelen verwerkt door middel van de verticale en horizontale lijnenen en hun verbindingsvierkantjes.
De windenergie heb ik op een speelse en luchtige manier verbeeld door middel van ‘propellertjes’ die op windmolens lijken. Mede door de manier waarop ze door de wind dwarrelen. De handjes gaan mee met de wind, maar sturen ook een beetje.
En natuurlijk één roodachtige windmolen. 


RAND

De rivier van de rug vervolgt zijn weg in de rand, waardoor een constante stroom ontstaat. Heel soms zie je in het water nog vaag iets van een van de posters uit de tijdlijn van 50 jaar NMFL. De zeshoeken staan voor het natuurlijke groen, de ruimtelijke ordening, welke plek mag wel of niet worden bebouwd in de uiterwaarden, de verschillende organisaties die samenwerken voor zowel een goed waterbeheer als de juiste beplanting en bebouwing. 


De grote handen op de voorkant van het boek wijzen naar een sjiek ‘ouderwets’ klassiek slot dat in het midden van de rand staat. Uit het sleutelgat komt het nachtegaaltje.
Deze rand loopt over naar de binnenkant, alwaar zich de schatkamer bevindt.

Het slot verwijst ook weer naar degene, die het cadeau ontvangt. Hij/zij verdient een gouden monument.

En de handjes staan nog steeds in dienst van de natuur.

BINNENKANT

De binnenkant heeft een gesloten doosje links en een open doosje rechts.
Het doosje links gaat open en dicht middels een magneetsluiting.
Het blauwe doosje is net iets kleiner dan de doos rechts, zodat bij het dichtslaan van het boek dit deel in het rechter deel valt. Ook dat sluit middels een magneetsluiting.


SYMBOLIEK

Het doosje links is blauw, de lucht, gedachten, niet tastbare elementen.

In het doosje rechts komen de tastbare elementen, de aarde, de baar, de schat(ten) in de grond.


LUCHT & MONUMENT

Degene die dit cadeau ontvangt is een van de bruggenbouwers van NMFL en verdient een monument / standbeeld.
De brug, waarin een aantal afbeeldingen zijn verwerkt uit het 50-jarig bestaan van NMFL, is het fundament van het standbeeld voor de persoon die dit cadeau krijgt. Hij/zij wordt als het ware omarmt.
Het beeld staat bovenop de wereld waar vanuit de top gedachten het universum in worden gegooid. De zeshoeken zijn hier het symbool van. De propellertjes zijn de vogels die de gedachten begeleiden.
En zelfs al staat de wereld onder water, op de top blijft het droog en geeft men niet op.

AARDE

De bodem is een gekrioel van torretjes, mieren die o.a. hartjes op de juiste plek willen krijgen, wormpjes, stenen hartjes. Er liggen zaadjes, sommige zijn aan het ontkiemen, dennenappels, een dikke regenworm en een mol die komt kijken wat er toch allemaal gebeurt.
En aan de zijkanten ontkiemen de plantjes en de insecten zijn blij met het nieuwe leven.

Het is klaar om gevuld te worden door de leden van NMFL.

PRODUCTIE

Dit ambachtelijke product is tot stand gekomen dankzij de goede en professionele samenwerking met twee lokale bedrijven in Sittard:

Sneldrukkerij Pasklaar
Bontje Boekbinderij en Albumafwerking


ADRES

Dorpsstraat 37
6267AA Cadier en Keer
Email: info@danast.com
Tel. +31 (0)6 22290985