free site design templates

Hoofdfoto: Op deze afbeelding van de Walramzaal, dinerzaal, zie je hoe het rijk gedetailleerde behang met al zijn historische beelden in groen blauw tinten, ontworpen door Danast Ontwerpbureau, perfect aansluit bij het interieur van het familiehotel Hotel Walram in Valkenburg. Vijf afwisselende caleidoscopische vormen/bloemen zorgen voor een oogstrelend -magisch kijkspel.


SPREKENDE WANDEN

DE WALRAMZAAL IN HOTEL WALRAM

HET ONTWERPPROCES

Mijn opdracht luidt: ‘Ontwerp een behang/dessin, dat de historie van het hotel opnieuw tot leven wekt.’ Het voorstel is de oude foto’s te verwerken in caleidoscopische vormen, zodat het een oogstrelend-magisch kijkspel wordt van spiegelen, terugkijken, opnieuw beleven, herkennen, betoveren en verwonderen. Dat betekent dat foto’s niet in zijn geheel worden gebruikt, maar uitsnedes. Voor de herkenbaarheid van de foto’s moeten de vormen niet te klein worden. 

De afmetingen van de wanden en ramen, de geplaatste lampjes én de tegellambrizering zijn medebepalend voor de grootte van de vormen.

We kiezen ervoor per muur te kijken hoe de te ontwerpen vormen geplaatst gaan worden, waarbij al deze muren samen een gebalanceerd geheel moeten worden. Dit alles in groentinten die passen bij de rest van het hotel.

Een greep uit het materiaal voor het te ontwerpen behang voor Hotel Walram. Links een collage van historische foto's van Hotel Walram, zowel van de buitenkant als het interieur, gecombineerd met oude brieven. Rechts een collage van gefotografeerde elementen van het in- en exterieur, zoals gevelelementen, oude lampen, kastdeurpaneel, tafelblad en de goudvis Mattie.


BASISMATERIAAL VOOR ONTWERPEN

- Alle historische foto’s worden digitaal aangeleverd.
- In het hotel maak ik foto’s van :         
• historische lampen die weer een nieuwe plek hebben gekregen in het hotel
• de ornamenten op de gevel aan de buitenzijde van het hotel
• de oude granieten vloer
• de groene marmeren tafelbladen in de lounge
• de antieke kast met al zijn mooie elementen die in de ruimte staat waar de wandbekleding gaat komen
• de goudvis Mattie, die in het hotel werd gevonden na de overstroming en nu in een aquarium in de lobby zwemt

Uit al dit materiaal maak ik vele details vrijstaand. Daarmee ga ik ‘spelen’ om er weer nieuwe elementen/patronen van te maken en/of te gebruiken in de caleidoscopische vormen. Het hele behang zal uiteindelijk opgebouwd worden uit al deze onderdelen.  


Hier zie je een viertal voorbeelden van de bewerkingen van het basismateriaal.

Basismateriaal bewerkt tot bruikbare onderdelen voor het behang ontwerp. Hier is een zwart-wit foto van de lounge- en/of dinerzaal zoals het vroeger was in Hotel Walram. Deze is bewerkt met kleuren groen, groenblauw en roestachtig. De tafel met vaas, de klok, twee lampen, een vrouwenbeeld, de fauteuil en het dessin daarvan vrijstaand gemaakt.

Een aantal foto’s zijn zo rijk aan elementen en details, dat ik er iets mee móet gaan doen. Ik ga er mee spelen om ze op een nieuwe manier te verwerken in het totale ontwerp. Hoe dat weet ik nog niet. Eerst spelen met het materiaal en dan zie ik wel hoe ik het ga gebruiken. Het dessin uit de stoel is ook geweldig.

Basismateriaal bewerkt tot bruikbare onderdelen voor het behang ontwerp. Hier zie je hoe de lijnvoering van de rugleuning van de Thonet stoel, de basis is voor het maken van vijf nieuwe grafische vormen. En je ziet een foto uit de jaren ’50-’60 met fauteuil en schemerlamp en de artistiek geschilderde bewerking daarvan zodat het een bruikbaar element wordt.

De rugleuning van de Thonet-stoeltjes, die zowel vroeger als ook nu (in een nieuwe versie) onderdeel zijn van de inrichting, leent zich goed om mooie vormen te maken. Ze zijn ook bruikbaar voor een caleidoscopische vorm.
Rechts zie je nog een oude fauteuil en lamp in een nieuw jasje gestoken.

Basismateriaal bewerkt tot bruikbare onderdelen voor het behang ontwerp. Hier zie je op een oude foto het behang, een dessin van bladeren en hoe een deel daarvan vrijstaand is gemaakt, dat als element dient voor het nieuwe ontwerp. En er is een oude foto van de dinerzaal grafisch bewerkt, waaruit de kroonluchter weer als vrijstaand element apart zichtbaar is.

Het dessin van het behang op deze foto maak ik vrijstaand. Ik wil deze gebruiken om in het ontwerp een mooi evenwicht te krijgen tussen de geometrische vormen en een organische, natuurlijke, levendige én meer klassieke uitstraling.
Ook de foto van de dinerzaal bewerk ik. De kroonluchter is een mooi element om op een of andere manier apart te verwerken.

Basismateriaal bewerkt tot bruikbare onderdelen voor het behang ontwerp door Danast Design. Hier zie je de foto van de antieke buffetkast met spiegel, die ook in het nieuwe interieur weer dienst doet. Enkele vormen uit de kast zijn vrijstaand gemaakt en hebben een goudachtige kleur. Zoals een deel van omlijsting. De slotjes, en een vierkant bloem ‘rozet’. Tevens de omlijning van meer ovale vorm die op de kast deurtjes zit. Twee gevelvormen die aan de buitenkant van het hotel zichtbaar zijn, een pilaar of vaas vorm en een bloemenmand zijn vrijstaand gemaakt en zijn groen van kleur.

De antieke kast in de ruimte, heeft een schat aan onderdelen, die als losse elementen zeer bruikbaar zijn.
De twee gevelelementen vragen om in het licht gezet te worden. Ze zijn als het ware het uithangbord, zó mooi. Het zijn dragers, steunpilaren, bloemen die een belangrijk element moeten worden in het totaalbeeld.

VIJF CALEIDOSCOPISCHE VORMEN

Al deze elementen gebruik ik om de verschillende caleidoscopische vormen (bloemen) in te vullen met elk zijn eigen 'thema'

Ontwerp bloem 1: ‘Ode aan de ouders’. De caleidoscopische bloem is opgebouwd uit het verzameld basismateriaal: lampjes aan de buitenring, naar binnen toe het de foto met het bloemdessin, de oude loungezaal. De ouders van de eigenaar als bruidspaar in het midden met een omlijsting van bloemetjes gemaakt van de pilaar uit de gevel. Deze bloem staat in de pilaar van de gevel, die zo dienst doet als vaas.

ODE AAN DE OUDERS

Ontwerp bloem 2: ‘Aan tafel in art-deco stijl’. De caleidoscopische bloem is opgebouwd uit het verzameld basismateriaal: Acht Thonet-stoeltjes, die aan de buitenste ring staan, Bij elke stoel is een ruitvorm met daarin details van oude foto’s. Deze worden aan de zijkanten a.h.w. ingepakt door delen van brieven. Tussen deze vormen staan de gevelpilaren met daarop de bloemenmand. In het midden is een rozet met daarin een bewerkte oude foto van de dinerzaal. Het art deco effect ontstaat door het lijnenspel en de kleurinvulling van de ontstane vlakjes.

AAN TAFEL IN
ART DECO STIJL

Ontwerp bloem 3: ‘De jaren ’50-’70’ door Danast. De basisvorm van deze caleidoscopische bloem is één van de nieuwe vormen die zijn ontstaan uit het lijnenspel van de rugleuning van de Thonet-stoel. De invulling is voor het merendeel opgebouwd uit het verzameld basismateriaal uit de jaren ’50-’70: Interieurfoto’s met de fauteuil en schemerlamp, de art-wit televisie, het dessin van het behang uit de slaapkamer, de hond van de eigenaar, een Ierse setter én het nieuwe logo als gezin verwerkt.

DE JAREN '50-'70

Ontwerp bloem 4: ‘Het feestelijke familiediner’. Voor Hotel Walram door Danast. De foto van twee gouden huwelijksparen vormt het uitgangspunt van deze tafel in de vorm van een bloem. De foto is verwerkt rondom het midden van de bloem. Het midden is de oorspronkelijke stenen vloer in Hotel Walram als een bol ontworpen (de planeet/bron van waaruit alles ontstaat). De ruitvormige middelste ring zijn de servetjes ingevuld met brieven, bestek, stukjes oude dessins en delen van de huwelijksparen. Zestien Thonet-stoeltjes zijn de buitenste blaadjes van deze bloem. Afwisselend zijn ze ingevuld met een brief, standbeelden die staan voor wijsheid gecombineerd met de klok die staat voor de tijd, en Thonet-stoeltjes waarvan de rugleuning spiegelend is ingevuld met een zilveren Thonet-lijnpatroon. En aan een van de stoelen hangt een oud kaartje als een gelukwens.

HET FEESTELIJKE FAMILIEDINER

Ontwerp bloem 5: ‘Ode aan Mattie de goudvis: nieuw leven, reïncarnatie, hoop’. De caleidoscopische bloem is opgebouwd uit het verzameld basismateriaal: foto’s uit de oude doos, oude brieven. En de goudvis Mattie wordt min of meer op een sokkel geplaatst op de vier hoeken en spuwt kleine visjes uit.

ODE AAN MATTIE

Van de vijf verschillende vormen/bloemen geef ik van twee een beknopte beschrijving.
Wil je uitgebreidere informatie, lees dan verder in het boekje door op onderstaande button te klikken


ODE AAN DE OUDERS

BLOEM 1

Ontwerp bloem 1: ‘Ode aan de ouders’. De caleidoscopische bloem is opgebouwd uit het verzameld basismateriaal: lampjes aan de buitenring, naar binnen toe het de foto met het bloemdessin, de oude loungezaal. De ouders van de eigenaar als bruidspaar in het midden met een omlijsting van bloemetjes gemaakt van de pilaar uit de gevel. Deze bloem staat in de pilaar van de gevel, die zo dienst doet als vaas. Dit alles is geplaatst op een achtergrond bestaand uit halfronde vormen met daarin een achtpuntige ster. De oude stenen vloer is tussen de vrije ruimte van de ster verwerkt en het gebladerte zit in de buitenste ring en hangt er soms overheen.
Een beeld van de opbouw van bloem1: De eerste opzet van de bloem ’Ode aan de ouders’ is opgebouwd uit ruiten, driehoeken, zeshoeken. Op de linker helft zie je de bloem zoals deze er definitief uitziet. Aan de rechterkant zie je de basis van de opbouw van de bloem door middel van zwarte lijnen.

De eerste opzet van deze bloem is opgebouwd uit ruiten, driehoeken, zeshoeken, zoals je verwacht bij een caleidoscoop. 
Door de pilaar van de gevel onder de bloem te plaatsen, ontstaat het effect van een bloem in een vaas. 

Het beeld van de opbouw van bloem1 'Ode aan de ouders' aangevuld met de extra achtergrond. Op de rechter helft zie je de bloem zoals deze er definitief uitziet. Aan de linkerkant zie je de basis van de opbouw van de bloem door middel van zwarte lijnen en de extra lijnen van de halfronde vormen en de achtpuntige ster van de extra achtergrond.

Aangezien ik de gehele wand een zachte uitstraling wil geven, gebruik ik in de buitenrand van deze bloem een herhaling / patroon van half ronde vormen. Het randje van de lamp, die in de hal hangt, is hiervoor de inspiratiebron. Met de abstracte ronde vorm die ontstaat, breid ik de bloem verder uit.

INVULLING

BESCHRIJVINGEN VAN DE GEBRUIKTE ELEMENTEN

Bloem1 'Ode aan de ouders': Een beschrijving van alle elementen die zijn gebruikt voor de invulling van het ontwerp van de bloem. Zoals oude foto's van de buitenkant van Hotel Walram, de oude stenen vloer met een randje van mozaïek, hang- en muurlampjes uit oude foto's en het dessin van een oude fauteuil.
bloem 1: ‘Ode aan de ouders’. De caleidoscopische bloem is opgebouwd uit het verzameld basismateriaal: lampjes aan de buitenring, naar binnen toe het de foto met het bloemdessin, de oude loungezaal. De ouders van de eigenaar als bruidspaar in het midden met een omlijsting van bloemetjes gemaakt van de pilaar uit de gevel. Deze bloem staat in de pilaar van de gevel, die zo dienst doet als vaas. Dit alles is geplaatst op een achtergrond bestaand uit halfronde vormen met daarin een achtpuntige ster. De oude stenen vloer is tussen de vrije ruimte van de ster verwerkt en het gebladerte zit in de buitenste ring en hangt er soms overheen.


ODE AAN MATTIE

NIEUW LEVEN, REÏNCARNATIE, HOOP

BLOEM 5

Een beeld van de opbouw van bloem 5: ‘Ode aan Mattie’. Rechts zie je de opbouw van de bloem in lijnen. Links zie je het definitieve ontwerp van de bloem.

Deze bloem krijgt een speciale plaats in een ronding van de wand en wordt bijna kamerhoog. Dit vraagt om een speciale bloem waar alles in zit, zowel voor het hotel als voor Valkenburg: van wanhoop en frustratie naar hoop en voorspoed, van donker naar licht en van verlies naar overwinning.  

Een belangrijke rol in deze bloem is er voor Mattie. Mattie is een goudvis die na de overstroming vrij rondzwom in het hotel en per toeval door het personeel werd gevonden. Een teken van hoop en nieuw leven in alle ellende. Mattie zwemt nu in zijn eigen aquarium in de hal van het hotel. Dit wordt dus de bloem voor Mattie. De basisvorm van de bloemen 1 en 2 laat ik bijna helemaal los. De buitenste ring wordt verkleind herhaald in het centrum (fractal idee).

Ontwerp bloem 5: ‘Mattie de goudvis: nieuw leven, reïncarnatie, hoop’. De caleidoscopische bloem is opgebouwd uit het verzameld basismateriaal: foto’s uit de oude doos, oude brieven. En de goudvis Mattie wordt min of meer op een sokkel geplaatst op de vier hoeken en spuwt kleine visjes uit.

INVULLING

BESCHRIJVINGEN VAN DE GEBRUIKTE ELEMENTEN

Bloem 5 'Ode aan Mattie': Een beschrijving van alle elementen die zijn gebruikt voor de invulling van het ontwerp van de bloem. Zoals de ovale panelen van de antieke buffetkast, een muurlampje, een oude zegel van Valkenburg.
Bloem 5 'Ode aan Mattie': Een beschrijving van alle elementen die zijn gebruikt voor de invulling van het ontwerp van de bloem. Zoals een oude schemerlamp, de foto met de oude tap, onderdelen van de oude buffetkast.

Kijken in de spiegel van de geschiedenis

De vorm van de kastdeurtjes, die ik gebruik in Bloem 5 is prima geschikt om alle foto’s te laten zien in een mooie rand die onder het raam in de eetzaal komt. Ik maak spiegels met een geslepen rand waarin elk van de oude foto’s te zien is. Zo kun je de details in de vijf ontworpen bloemen altijd herleiden naar één van de foto’s.

Behangrand ontwerp van Danast. Hier zie je vier oude foto’s: een van het oude Hotel Walram, een foto van een bruidspaar (de ouders van de hoteleigenaar), een foto van de oude entree met trap en de foto van de historische dinerzaal, waar nu het nieuwe behang is. De spiegels zijn geplaatst in een grafisch art-nouveau achtig decor van bladeren, delen van een oude brief en schemerlampjes. Deze foto’s zijn een deel van de sfeervolle behang-rand in de eetzaal. Ovale vormen zijn verworden tot spiegels met een geslepen rand. Ze worden herhaald met daarin steeds andere historische foto’s, die in detail weer terug te vinden zijn in de caleidoscopische bloemen op het grote muurvlak. Het is als ‘Kijken in de spiegel van de geschiedenis'.

LAYOUT VAN DE WANDEN

Nadat alle caleidoscopische bloemen zijn gemaakt, is het de uitdaging deze zo te plaatsen dat per wanddeel een mooie layout ontstaat, en dat al die wanden samen met elkaar in balans zijn. Het moet een levendig en organisch geheel worden. De caleidoscopische bloemen, de losse elementen die ik toevoeg én de achtergrond moeten samensmelten. Ik maak dankbaar gebruik van het werk dat ik in het begin heb gedaan. Vrijstaande vormen die mooi met elkaar te combineren zijn, plaats ik op de voorgrond, òf laat ik zacht opgaan in de achtergrond.

Op speelse wijze wordt alles met elkaar verbonden.

Layout van één van de muurvlakken door Danast Ontwerpbureau voor Hotel Walram, om te laten zien hoe de verschillende bloemen worden geplaatst op het vlak en hoe deze met elkaar worden verbonden met de losse elementen en grafische lijnen. Zo wordt het één mooi geheel; Sprekende Wanden
Het grote aquarium Hier zie je de onderkant van een wand. Het illustreert hoe al die losse elementen, lijnen en patronen mooi en natuurlijk met elkaar zijn verbonden. Door Mattie de vis lijkt het een onder-water-wereld met oude vergane voorwerpen waar plantjes en koraal groeien. De bloem rechts lijkt wel koraal. Deze elementen, lijnen en patronen zijn op alle wanden in verschillende variaties te vinden. En Mattie zwemt er vrolijk tussendoor. © Ontwerp Danast

Het grote aquarium

Hier zie je de onderkant van een wand. Het illustreert hoe al die losse elementen, lijnen en patronen mooi en natuurlijk met elkaar zijn verbonden. Door Mattie de vis lijkt het een onder-water-wereld met oude vergane voorwerpen waar plantjes en koraal groeien. De bloem rechts lijkt wel koraal. Deze elementen, lijnen en patronen zijn op alle wanden in verschillende variaties te vinden. En Mattie zwemt er vrolijk tussendoor. 

FOTO'S

Het resultaat van dit ontwerpproces is een sfeervolle dinerzaal, waar de geschiedenis van het hotel zichtbaar is. De wandbekleding voegt zich naadloos in het interieur van de dinerzaal. 


ADRES

Dorpsstraat 37
6267AA Cadier en Keer
Email: info@danast.com
Tel. +31 (0)6 22290985